Gepubliceerd op 25 mei, 2014

door: Esther Stoel

You get what you pay for!

 

 

"Als u uw bedrijf al niet serieus neemt, waarom moet ik u dan wel serieus nemen?"

 

 

Je krijgt waar je voor betaalt. Zo ook met design en drukwerk. Een goed ontwerp kost tijd en dus geld. Dat is logisch.

 

1 van de grootste ergernissen bij mensen in de creatieve sector is horen: ‘Ja, maar mijn neef fotografeert mijn bruiloft voor niks’ of ‘Ja, maar bij vistaprint krijg ik mijn visitekaartjes gratis’ of ‘Ik kan een logo krijgen voor 30 euro en zie het verschil niet.’

 

Ik begrijp dat een leek niet altijd het onderscheid kan maken tussen amateurwerk en kwaliteit en de meerwaarde daarvan niet direct  ziet. Sommige mensen vinden het namelijk prima om alles bij de Action of de Zeeman te kopen, waarbij andere mensen liever duurzame kwaliteit kopen bij een speciaalzaak. Ieder z’n ding, dat heeft grotendeels met doelgroep bepaling te maken.

 

Waarom kost het ene logo 30 euro en het andere 500 euro? Het is toch hetzelfde product? Nee. Waarom kosten afbakbroodjes van de Euroshopper 30 cent en die van de reformwinkel 5 euro? Dezelfde vergelijking.

 

Even op een rijtje:

 

- creativiteit komt je niet aanwaaien. Het is niet aan te leren, je hebt het of je hebt het niet. Ofwel koop je een fabrieksbrood, ofwel koop je een vers gebakken brood waar zorg aan is besteed door een gepassioneerde bakker. Duidelijk prijsverschil, duidelijk kwaliteitsverschil.

 

- Bij een logo van 30 euro krijg je iets uit een database. Een standaard logo, gemaakt met standaardlettertypen die tal van andere mensen ook al gebruiken. Iedere hobbyist kan een beetje leren photoshoppen, maar voldoet het logo dan ook aan de technische eisen? Weet jij het verschil tussen een vector en een psd logo? Een hobbyist vaak ook niet.

 

Toch een technische term die voor vakmensen in de ontwerpindustrie van vitaal belang is. Ik hoor regelmatig hobbyisten opscheppen over hun skills, maar zodra ik vraag of hun logo in vector is zeggen ze ‘Nee, want ik kan niet met Illustrator werken’. Dat wil zeggen dat u dus een logo krijgt wat er mooi uitziet, maar wat niet breed inzetbaar is vanwege de technische specificaties.

 

-  Bij een logo van 30 euro krijg je geen persoonlijk contact. Je krijgt dus geen logo dat echt bij je past, niks wat uniek is. Tevens moet het eerste ontwerp al goed zijn, want je krijgt geen uitgebreide correctieronde. Er wordt geen rekening gehouden met jouw business, jouw doelgroep en jouw markt. Er wordt iets uit een template database geplukt en daar moet je het mee doen.

 

- Het maken van een sterk logo, dat breed toepasbaar, uniek is, goed in de markt ligt, aangepast is op de doelgroep, voor zichzelf spreekt, herkenbaar is etc. kost tijd en dus geld. Als je echt serieus bent over je business bespaar je niet op kwaliteit, maar dat is mijn bescheiden mening.

 

- Mijn werkwijze is als volgt: Ik maak een afspraak en we gaan 1-2 uur om tafel zitten om het idee te bespreken. Ik maak GRATIS een schets, vaak 3-5 zodat er keuze is, met duidelijke verschillen in kleur en vorm. Ik bespreek met u de doelgroep en doe marktonderzoek, wat zijn do’s en don’ts in die markt? U begrijpt, dit kost tijd, maar er wordt met zorg en specialisme naar uw bedrijf en ontwerp gekeken. Dat kan niet voor 30 euro.

 

- Mensen zeggen weleens ‘een visitekaartje mag toch simpel zijn, mensen gooien ze toch vaak weg.’ NEE. Zodra ik een kaartje in mijn handen krijg met de tekst ‘visitekaartjes zijn altijd gratis bij vistaprint’. Dan kunt u inderdaad verzekerd zijn dat uw kaartje in de prullenbak verdwijnt. Een kaartje dat niet onderscheidend is, waar geen zorg aan is besteed zorgt voor een onverzorgde, goedkope uitstraling. Als u uw bedrijf al niet serieus neemt, waarom moet ik u dan wel serieus nemen? Juist.

 

- Ik vind een goede prijs/kwaliteit verhouding belangrijk, ik zoek mijn drukwerkpartners dan ook met zorg voor u uit en verzorg de gehele drukwerkbegeleiding. U krijgt samples onder ogen zodat u fysiek kunt zien en voelen wat voor kwaliteit u krijgt en voor welke prijs. Ik ontvang geen marge op het drukwerk, die service krijgt u er GRATIS bij. Zou u immers weten wat voor mooi ontwerp er mogelijk is met een houtvrij mat mc kaartje van 400 gr matlaminaat met UV spot finish?

 

Hopelijk is de meerwaarde van een creatieve professional hiermee wat duidelijker geworden en kunnen we het aantal gefrustreerde creatievelingen naar beneden brengen. Want voor je het weet maak je zo’n animatie filmpje:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(voor de mensen die minder goed zijn in Engels, het gaat over een grafisch ontwerper, wiens werk zwaar onderschat wordt en waarvan wordt verwacht dat hij alles voor niks doet, het is sarcastisch bedoeld)